Ga naar de hoofdinhoud

Wat gebeurt er in de dagen die volgen tot aan het afscheid?

Nadat de verzorging en opbaring heeft plaatsgevonden nemen we samen in grote lijnen het afscheid door: de keuze van de kist, het ontwerp van de kaart en/of een advertentie, de condoleance, de uitvaart.


Daarna geven we met elkaar stap voor stap invulling aan de plechtigheid. Denk aan de muziek, de foto’s en video’s en de aankleding. Misschien willen de (klein)kinderen de kist beschilderen, kaarsen aansteken of bellen blazen, of had de overledene zelf speciale wensen.

We nemen alles door en maken voor jullie een gedetailleerd draaiboek.  

Daarnaast zorgen we dat de muziek en het beeldmateriaal goed aangeleverd worden op de locatie van het afscheid en dat de uitvaart indien gewenst met een opname wordt vastgelegd.

Staan wij in alles voor jullie klaar: van een luisterend oor tot volledige steun en toeverlaat.

We maken nader kennis en we luisteren naar jullie verhaal. We vinden het fijn om verhalen te horen over de dierbare van wie jullie afscheid moeten nemen. We nemen alle tijd voor verdriet en emoties mogen er zijn. Ook hier geldt: er is geen haast en wij nemen zoveel tijd als dat jullie denken nodig te hebben. Niet alles hoeft direct besproken en besloten te worden.

Madeleine en Marit

De opbaring

In de dagen tussen het overlijden en de uitvaart ligt de overledene opgebaard. Dat kan thuis, in een 24-uurs suite of op onze locatie.

Om het lichaam in goede conditie te houden wordt het gekoeld. We komen dagelijks langs en beslissen samen wanneer het moment daar is om definitief afscheid te nemen en de kist te sluiten. Soms is het nodig om vroegtijdig de kist te moeten sluiten, dit kan confronterend zijn en verdrietig voelen.

Daarom kunnen jullie ook kiezen voor thanatopraxie: het tijdelijk conserveren van het lichaam van de overledene voor de duur van de opbaring.

Dit wordt ook wel ‘lichte balseming’ genoemd. Het lichaam neemt de temperatuur van de omgeving aan en zelfs bij warm weer is een koelinstallatie niet nodig.

Door een thanatopraxie-behandeling zullen uiterlijke tekenen van een eventuele ziekte vervagen of zelfs verdwijnen. De donkere vlekken die vaak ontstaan bij de oren en de handen verdwijnen.

Met een condoleance geef je familie, vrienden, kennissen, collega’s en buren de gelegenheid hun medeleven te betuigen.

Wel of geen condoleance is een keuze die samenhangt met het sociale leven van de overledene en of het afscheid wel of niet in besloten kring plaatsvindt.

CONDOLEANCE

Veel mensen denken dat een condoleance gehouden hoort te worden in het uitvaartcentrum. Niets is minder waar. Het mag ook gewoon een mooie plek in de buurt zijn, het dorpscafé of het lievelingsrestaurant van de overledene. Wij denken graag mee en we regelen het!

cremeren

begraven

Cremeren

Een crematie is een respectvolle manier om afscheid te nemen van een overledene, waarbij het lichaam wordt omgezet in as. De as is een tastbare herinnering, die jullie zelf een mooie, symbolische bestemming kunnen geven of bij je kunnen dragen.

Daarbij zijn er bij cremeren geen kosten voor een graf en het onderhoud daarvan.

Begraven

Begraven is herenigd worden met de natuur zoals mensen dat al eeuwenlang doen. Een graf op een begraafplaats is vaak een rustgevende plek, waar je altijd naar terug kunt keren. Zowel het graf als het de plek kunnen jullie vaak zelf uitkiezen.

Familiegraf

In een familiegraf is ruimte voor twee of soms drie familieden. De minimale uitgiftetermijn van een graf is tien jaar, maar het graf blijft jullie eigendom zolang jullie deze verlengen. Op de meeste begraafplaatsen kunnen jullie zelf een mooi plekje uitkiezen. 

Bosgraf

Bij natuurbegraven gaat het graf op in de natuur. Dit wordt ook wel een bosgraf genoemd. Het plekje kun je zelf uitkiezen en het graf heeft eeuwige grafrechten.

Algemeen graf

Een algemeen graf wordt uitgegeven voor tien jaar. Verlenging is niet mogelijk en de begraafplaats kiest de plek en met wie je het graf deelt.

Bovengronds begraven

Een bovengronds graf bevindt zich in een betonnen muur met meerdere graven. Het graf biedt plaats aan één overledene en wordt afgesloten met een vaste steen die jullie kunnen laten graveren. Een bovengronds  graf wordt uitgegeven voor een periode van twintig jaar, maar kan daarna verlengd worden.

Dit zijn de crematoria en begraafplaatsen in de buurt:

Crematoria

Het afscheid
De plechtigheid

Afscheid nemen kan op vele manieren en op veel verschillende plekken. Van een traditionele afscheidsdienst in een kerk of de aula van het uitvaartcentrum tot een persoonlijke ceremonie in de buitenlucht. Wij helpen jullie graag een vorm en een plaats te vinden waar jullie je goed bij voelen en die past bij de overledene.

“Het gezin wilde graag in kleine kring afscheid nemen. Geen speeches in een aula. Geen koffie met cake. ‘Ons pap was altijd te vinden in zijn tuin’, vertelden ze. ‘Daar kwam hij tot rust en kon hij intens genieten.’ Vader werd dan ook thuis opgebaard, alle dagen omringd door zijn vrouw, de kinderen en kleinkinderen.


Familie en vrienden kwamen langs en werden liefdevol ontvangen. Er werd aan het bed gehuild en gelachen. Geleidelijk namen ze afscheid, dag voor dag. Na zes dagen kwam iedereen samen in de tuin. De kist was prachtig versierd door de kleinkinderen en de bloemen waren die ochtend vers geplukt uit eigen tuin. Er klonk muziek op de achtergrond. Er werd gegeten en gedronken.

Geen speeches, geen cake. De Patras Familias nog één keer in hun midden. Daarna begeleidden ze hem samen naar de rouwauto. Zwaaiden hem vanuit zijn tuin uit, op zijn laatste reis naar het crematorium.”

Kisten

Van een basiskist tot een rieten mand, er zijn heel veel verschillende modellen, kleuren en materialen om een uitvaart persoonlijk en speciaal te maken. Ook gebeurt het steeds vaker dat wij de stiften en stickers klaarleggen voor de kleintjes om de deksel te ‘versieren’.

met alle liefde en aandacht

Hebben jullie nog vragen? Zou je een keer willen afspreken?

Wij bieden uitvaartverzorging in Beverwijk, Heemskerk,
Wijk aan Zee, IJmuiden, Velsen, Velsen-Noord, Velsen-Zuid, Castricum & Uitgeest.

Zeestraat 214C | 1943 AE Beverwijk | 0251 338 337

Zeestraat 214C Beverwijk 0251 338 337